SAS bekräftar rykten om möjlig affär

Uppdaterad 16:54
Flygbolaget SAS börstoppades på Stockholmsbörsen och Oslobörsen en period på fredagen, sedan börskursen stigit kraftigt, efter rykten om uppköp.

SAS är hårt pressat och det har tidigare spekulerats i om det skandinaviska flygbolaget ska bli uppköpt av konkurrenten Lufthansa. SAS kommunikationschef Claus Sonberg bekräftar att SAS just nu diskuterar någon form av samgående eller samarbete med andra flygbolag. Han kallar det för strukturella lösningar.

– Det går ut på att värdera olika typer av lösningar för SAS framtid, inklusive det vi har kallat strukturella lösningar. Jag vill inte gå in i detalj på vad strukturella lösningar innebär, säger Claus Sonberg.

Vad säger du om ryktena om att det är Lufthansa som är inblandat i de här samtalen?

– Jag vill inte gå in på antal eller vem vi har samtal med.

Hur länge har de här samtalen pågått?

– Det har pågått olika typer av samtal mellan flygbolag under längre tid. Det är klart att det är ett väldigt krävande klimat inom flygindustrin med höjda oljepriser och minskad efterfrågan så är de samtalen mer intensiva mellan bolagen som alla försöker tjäna pengar och hitta en lösning för framtiden, säger Claus Sonberg.

SAS kontrolleras av de nordiska staterna. Den svenska staten äger 21,4 procent av aktierna medan Norge och Danmark äger 14,3 vardera

Finansmarknadsminister Mats Odell vill inte kommentera ryktena om SAS, men han konstaterar att Allians för Sverige gick till val på att minska statligt ägande.

Sören Granath
soren.granath@sr.se