Halmstad

Inga militära förband läggs ned

Det blir inte några nya nedläggningar av förband. Det beskedet lämnade Fredrik Reinfeldt på lördagen om försvarets framtid.

För Gabriel Bris, ordförande för Garnisonen i Halmstad, var det ett glatt besked.

– Det är skönt för alla oss som jobbar i försvarsmakten. Det känns som att man kan slappna av lite grann och ägna sig åt det vi är här för att göra, ägna oss åt försvarsverksamheten, utbildnig av värnpliktiga och utbildning av våra egna elever och personalen.

Fredrik Reinfeldt säger att man har skärpt ekonomin och man har fört över resurser och att man nu ska rikta in sig på diskussioner om hur försvaret ska utvecklas.
Något som Gabriel Bris välkomnar.

– Vi har ju upplevt många gånger att vi har ju saknat en tydlig inriktning från politiskt håll. Vi är i behov av att veta exakt vad vi ska göra för att vi ska kunna forma verksamheten rätt och där med också kunna tala om hur mycket vi tror att det kommer kosta. Så det kommer ge oss lite lugn och ro också förhoppningsvis.

Hur oroad är du att regeringen ska ändra sig igen och komma med nya försvarsbeslut inom en vecka?

– Det är nog lite dubbla känslor därför att vi har ju levt med detta under så många år, samtidigt är det väl så att varenda gång man får ett i vår mening ett positivt besked så hoppas man ju att man ska kunna få lite ro i boet och kunna arbeta, men man vet ju aldrig, men visst känns det mer positivt nu än vad det gjorde bara för en vecka sedan.

Åsa Lindqvist
asa.lindqvist@sr.se