Norrköping

Rikspolischef lovar krafttag mot mc-gäng

Polisen utlovar nya krafttag mot den grova organiserade brottsligheten. Det berättade nye rikspolischefen och forne östgöten Bengt Svensson när han besökte Norrköping på måndagsmorgonen.

- Vi har möjligheter att störa den på ett bättre sätt än vad vi gör i dag. Vi ska se till att den här verksamheten inte växer. Jag tror alltid det kommer att finnas någon form av organiserad brottslighet, men vi ska vara så bra att vi vet när och hur den växer och var den finns, säger rikspolischef Bengt Svensson.

För mc-gäng och kriminella ligor väntar tuffa tider. Totalt 200 nya poliser kommer anställas som enbart kommer arbeta mot den organiserade brottsligheten. Arbetet kommer ledas i åtta nya särskilda aktionsgrupper över landet. En av aktionsgrupperna hamnar i Östergötland.

- Den organiserade brottsligheten är rätt mångfacetterad. Skillnaden mot i dag är att de här grupperna ska odelat arbeta mot den verksamheten och särskilt avdelat för den, säger han.

Tillsammans med aktionsgrupperna sker en satsning på särskilda underrättelsecentraler. Enligt Bengt Svensson är Östgötapolisen ett fördöme när det gäller insatserna mot mc-gängen.

- Det är mycket intressant, just att hela samhället ställer upp för att bekämpa den organiserade brottsligheten är oerhört viktigt. Jag tycker att man i det fallet och i många andra ärenden ska se östgötapolisen och östgötska kommuner och myndigheter som ett föredöme.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se