Polisen skippar sammanträden

I dag, måndag, börjar Stockholmspolisens sammanträdesfria vecka. Syftet är att få chefer och medarbetare att fundera på hur mötena ska kunna effektiviseras, så att mer tid kan läggas på yttre tjänstgöring.

-Jag tycker att det här är en jättebra idé, det är en tankeställare så att vi alla kan reflektera över hur mycket tid vi lägger ner på möten, säger Lena Frylemo som är polismästare vid Norrortspolisen.

Vad kommer du göra den här veckan som du inte hinner göra i vanliga fall?

-Jag ska fotpatrullera i Upplands Väsby i morgon. Sedan ska jag hälsa på mitt poliskontor i Jakobsberg och förhoppningsvis även delta ute med trafiken någon dag.

Den här veckan har polisen i Stockholm enbart nödvändiga operativa möten, men i vanliga fall uppskattar Lena Frylemo att hon sitter i möten från två gånger per vecka till varje dag.

Det är inte bara polisens sammanträden som nu ska bli färre och mer effektiva, utan även konferenser och utbildningar ska ses över.

Länspolismästare Carin Götblad, som själv befinner sig i yttre tjänst hela veckan, menar att det handlar om att få igång en diskussion inom polisen.

-Vi kämpar nu för att få ut 50 procent av personalen i yttre tjänst, så alla i min ledningsgrupp har fått i uppdrag att tänka ut hur vi kan minska antalet sammanträden. Vi är alla till för verksamheten och den är inte inne på kontoret utan den är ute på fältet.

Vad kommer hända efter den här veckan?

-Jag kommer att följa upp hur den har artat sig i de olika distrikten och sedan ska vi fortsätta diskussionerna.

                                                                   Cathrin Reth

                                                           cathrin.reth@sr.se