Ännu inget klart om sjuksköterskelöner

Under måndagskvällen träffades vårdförbundet och Landstinget Västmanland angående det lokala avtalet om sjuksköterskelönerna. Parterna har träffats fyra gånger utan att nå en uppgörelse och man kom inte överens nu heller.

- Vi kommer inte att nå någon enighet överhuvudtaget när det gäller nivåerna, utfallet som vi och våra medlemmar har krävt, säger Jani Stjernström, vice ordförande i vårdförbundet i länet.

Hur långt ifrån varandra står parterna?

- Det är svårt att säga, men vi har varit tydliga för arbetsgivaren vad vi kräver och vad vi finner vara rimligt för arbetsgivaren att betala. Men de tycker att vi står för långt ifrån varandra och de kommer inte att ge något bud.

- Vi finns inte i närheten av varandra när det gäller att tillmötesgå medlemmarna och invånarna i länet med deras namninsamlingar som verkligen visar att de verkligen tycker att vi ska ha rätt lön för vårat yrke. Men arbetsgivaren är inte villig att betala det. Det vi fått är en garanti på mer än 4 procent och att det blir ett 1-årsavtal, säger Stjernström.

Kommer sjuksköterskor att säga upp sig nu?

- Det är för tidigt att säga. Vi vet att det gror ett stort missnöje och att man bara väntar på att överläggningarna ska bli klara, och vi har sagt att vi kommer att göra allt vi kan för att motivera och verkligen argumentera så att arbetsgivaren förstår vidden av vad som händer om man inte ser att det här är personer man vill satsa på, säger Jani Stjernström, vice ordförande i vårdförbundet.

Landstinget Västmanland vill inte kommentera lönefrågan innan förhandlingarna är helt avslutade, säger personaldirektören Lena Tell till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se