NYKÖPING

Skolan bör ifrågasätta rasister

Att sätta ner foten och ifrågasätta främlingsfientliga åsikter är något Tidningen Expo, som jobbar med att informera om nazism och stävja främlingsfientliga åsikter, tycker är ett bra sätt att bemöta problemet på skolor.
Öknaskolan, utanför Nyköping jobbar aktivt med de här frågorna, eftersom det finns en handfull elever med främlingsfientliga åsikter.

Främlingsfientliga åsikter kommer oftast fram under lektionstid i form av kommentarer. Skolans och lärarnas sätt att hantera detta är att möta problemet med diskussion.

– Det är inget stort problem, men vi har en handfull elever med de här åsikterna, säger Per Fermvik, programrektor på Öknaskolan.
Alexander Bengtsson jobbar för Expo och har varit på Öknaskolan och föreläst om hur man bemöter ämnet i skolan.

– Jag tror det handlar om att sätta ner foten, att våga säga ifrån och att våga ifrågasätta främlingsfientliga rasisters olika påståenden precis som man ska ifrågasätta alla politiska påståenden, att granska dem, säger han.
Att sätta ner foten och diskutera ämnet med de berörda är precis det sätt som Rosie Kjerrman gör på sina lektioner. Och föreläsningen med Expo har hjälpt lärarna väldigt mycket i deras arbete.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se