arboga

Samarbete kan rädda Vasagymnasiet

Gymnasieskolan i Arboga klarar inte ekonomin i år. 2,6 miljoner kronor minus ser det ut att landa på. Problemet är att alltför många elever söker sej till andra kommuner, vilket gör att man får betala till andra kommuner och friskolor för de eleverna. Nu kan samverkan med till exempel Köping behövas för att överleva, enligt rektorn.

- Vi har ungefär hälften av Arbogaeleverna här, säger Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiet.

Vissa åtgärder har man vidtagit på skolan. Det kan till exempel bli något större elevgrupper för viss undervisning, till exempel matematik. Det är inget rektorn vill ha, men det är ett sätt att få ner kostnaderna.

Trots sådana åtgärder ser det ut som om gymnasiet går med underskott när året är slut. Ett underskott som kommunen visserligen har avsatt reservpengar för att täcka.

En av eleverna som har valt att stanna kvar i hemkommunen för att studera är Elin Bergkvist.

- Jag tränar fotboll och då slipper jag stressa hem till träningnarna. Och så slipper jag gå upp lika tidigt på morgonen, säger hon. Problemet med elever som söker sig till andra kommuner för att gå gymnasium är inget som är unikt för Arboga. I grannkommunen Kungsör till exempel tog politikerna inför läsåret beslut om att lägga ner kommunens gymnsieskola.

Rektorn Per Gamalielsson tror dock inte att Vasagymnasiet i Arboga går samma väg.

- Nej, det kan jag inte se i stjärnorna. Jag ser i stället en samverkan med till exempel Köping för att vi ska överleva och fortsätta och ha ett bra alternativ för ungdomarna att läsa lokalt och slippa röra på sig, säger han.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se