Kommunpolitiker står inför svårt beslut

Kommunstyrelsens 15 ledamöter på Gotland ska på torsdagen ta ställning till Nordkalks ansökan att få ta upp ett nytt brott vid Ducker i Bunge. Det svåraste beslutet hittills under mandatperioden säger flera av de ledamöter Radio Gotland talat med.

Kommunstyrelsens 15 ledamöter ska på torsdagen ta ställning till Nordkalks ansökan att få ta upp ett nytt brott vid Ducker i Bunge.

Det svåraste beslutet hittills under mandatperioden säger flera av de ledamöter Radio Gotland talat med.

Mycket talar för att majoriteten av ledamöterna kommer att säga ja. Inte minst Nimbus varsel i veckan tycks påverka beslutet.

Det handlar om att välja mellan jobben eller vattnet och oron för hur grundvattnet påverkas är stor bland ledamöterna.

Bäste träsk är Norra Gotlands vattenreservoar och också reservtäkt för bl a Visbyområdet.

Såväl socialdemokrater som moderater och centerpartister tror på de garantier som Nordkalk lämnat för att grundvattnet inte ska påverkas av brytningen.

- Det är som att ha både hängslen och livrem, säger centerpartisten Per Olof Jacobsson, som dock inte kommer att vara med vid kommunstyrelsens sammanträde.

Folkpartisten Mats Ola Rödén och socialdemokraten Bo Björkman har tidigare röstat nej, som ledamöter i miljö- och hälsoskyddsnämnden. -Inget vatten, inga jobb, sa Röden då.

På onsdagkvällen höll partierna gruppmöten inför dagens sammanträde.

Moderaten Gustaf Hoffstedt säger att jobben väger tungt, inte minst efter beskedet om att Nimbus lägger ner fabriken i Visby.
Men samtidigt får det inte finnas minsta tvekan om att kalkbrytningen påverkar vattnet på norra Gotland, tycker  han.