Stamceller ger hopp till muskelsjuka

Amerikanska forskare från Stanford-universitetet har för första gången lyckats få fram riktiga muskelstamceller. Visserligen i musförsök, men det här är en upptäckt som kan få stor betydelse för att behandla skador i muskler hos människor.

Sen länge vet forskarna att muskelns stamceller finns i något som kallas satellitceller. De små satellitcellerna finns inne i muskelcellen som alla muskler är uppbyggda av, och den hänger precis mittemellan muskelfibern och dess hölje. Det är de som griper in och lagar våra övertränade och skadade muskler så att de fungerar som vanligt igen.

Särskilt kraftfull cell
Bland satellitcellerna har man förstått att det finns en särskild muskelstamcell som kan föröka sig på ett mer kraftfullt sätt än andra satellitceller. Men hittills har det inte varit så lätt att hitta den Men nu har alltså forskare vid Stanford-universitetet i USA för första gången hittat den gåtfulla och blyga muskelstamcellen.

Genom att använda generna från eldflugor odlades stamceller som lyste. När de transplanterades in i möss kunde man med ett slags röntgen se hur de glödande cellerna förökade sig. Cellerna slutade dessutom att föröka sig när skadan väl var läkt. Det var det här som visade att det verkligen var muskelstamcellerna man hade hittat.

Framtida dopning
Upptäckten kan i framtiden användas för att hela förtvinade muskler vid svåra genetiska muskelsjukdomar tror stamcellsforskaren Stefan Jovinge vid universitetet i Lund. Men skulle det också kunna bli något av en framtidens dopningmedel för äldre, eller varför inte idrottare med trötta muskler?

– Ja det skulle man kunna tänka sig att man får större muskelmassa med hjälp av att man har expanderade muskelceller, men detta är väldigt långt i framtiden.

(Nature. DOI: 10.1038/nature07384)

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se