S anmäler avknoppningar till EU

Nu anmäls de avknoppningar av flera vårdcentraler som skett inom landstinget det senaste året till EU-kommissionen. Bakom anmälan står oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Dag Larsson, som säger att avknoppning som begrepp strider mot lagen.

– Det betraktas som illegalt statsstöd, och det snedvrider marknaden. Det enda rimliga sättet, om man nu ska privatisera verksamheter, vilket jag är tveksam till, är att göra en ordentlig konkurrensupphandling, säger Dag Larsson.

Avknoppningar - att anställda får överta till exempel en vårdcentral mot i stort sett värdet av inventarierna, det strider mot EU:s konkurrensregler. Det står klart efter ett svar till Europaparlamentet från konkurrenskommissionären, holländska EU-parlamentarikern Neelie Kroes.

Konkurrensutsatt
I EG-fördraget slås nämligen fast att all privatisering av offentlig verksamhet måste ske i ett konkurrensutsatt anbudsförfarande som är öppet för alla och att verksamheterna ska säljas till högstbjudande.

Så har det inte varit hittills i de fem fall där landstinget avyttrat landstingsdrivna vårdcentraler genom avknoppning . Där har landstinget tvärtom riktat sig till enskilda företagare och satt priset långt under marknadsvärdet.

Kan få stora följder
Om det skulle visa sig att Dag Larsson får rätt i sin anmälan,  får det långtgående och märkbara följder, menar han:

– Då blir de återbetalningsskyldiga. Då får man räkna ut ett marknadspris och sedan blir de här människorna som har köpt till för billiga priser, tvungna att betala mellanskillnaden tillbaka till skattebetalarna.

– Vissa ska inte kunna köpa en vårdcentral för 800 000 kronor som har 12 000 listade patienter. Det blir fullständigt orimligt mot de andra privata vårdcentralerna, som försöker överleva på den ganska hårda marknad som Vårdval Stockholm utgör. Har man privata aktörer, har man konkurrens, ska det vara på lika villkor, säger Dag Larsson.

Finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter Svärd säger i en kommentar att hon välkomnar att EU-kommissionen granskar om avknoppningar strider mot lagen. Men hon säger samtidigt att hon beklagar att ärendet på det här sättet kommer att kräva mycket tid och arbete från landstingets jurister.

Finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter Svärd säger i en kommentar att hon välkomnar att EU-kommissionen granskar om avknoppningar strider mot lagen – men säger samtidigt att hon beklagar att ärendet på det här sättet kommer att kräva mycket tid och arbete från landstingets jurister.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se