KATRINEHOLM

Tågtrafiken går som normalt igen

På fredagen är Banverket klart med upprustningen av Graversforstunnlarna mellan Norrköping och Katrineholm och på lördag släpper SJ på tågtrafiken igen.

Det var i somras som man upptäckte att tunnlarna hade skador och sen i mitten av augusti har banverket renoverat tunnlarna.

Tågtrafiken har ersatts med bussar på vissa sträckor och viss trafik från Norrköping till Stockholm har gått via Nyköping

Trafiken på stambanan mellan Norrköping och Katrineholm har varit avstängd sedan den 18 augusti. Anledningen är att tunnlarna vid Graversfors norr om Åby inte varit tillräckligt säkra eftersom stenblock har lagt sig på det innertak som byggdes när tunneln uppfördes i slutet av femtiotalet. En mycket ovanlig konstruktion konstaterar Anders Wahlberg som ansvarat för upprustningen.

Arbetet skall vara helt klart imorgon kväll klockan sex, SJ väljer dock att vänta med att trafikera banan till på lördag, den tillfälliga tidtabellen gäller alltså hela fredagen.
Men det är bara delar av taket i den längsta av de tre tunnlarna som rustats upp. Redan nästa sommar kan trafiken komma att stängas av igen, det säger Claudio Skubla som är pressinformatör på Banverket.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se