SÖRMLAND

Förbjudna bekämpningsmedel i affärer

Förbjudna bekämpningsmedel säljs i många affärer i Sörmland. Det visar en granskning som fem av Sörmlands kommuner gjort i samarbete med Kemikalieinspektionen.

– Det allvarliga är att det finns produkter ute i butikerna som kan innebära risker för människors hälsa och för miljön, säger Lisa Wall som är miljöinspektör i Eskilstuna.

Det finns mängder av förbjudna bekämpningsmedel på butikshyllorna visar den granskning som Kemikalieinspektionen gjort i samarbete med ett 90-tal kommuner. I Sörmland är det Nyköping, Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Gnesta som varit med.

Totalt är det ett hundratal förbjudna medel som inspektörerna hittat bland hyllorna på stormarknader, bensinmackar, byggmarknader och zooaffärer. Det man hittat är bland annat fästingmedel för hundar, myggmedel och ogräsmedel. Dessutom ett stort antal produkter som inte är registrerade där man alltså inte vet hur farliga de är för miljön eller människors hälsa.

I bara Nyköping och Eskilstuna har 30 butiker fått påhälsning av en miljöinspektör. Åtta butiker har fått minst en anmärkning och sex butiker har haft totalt 10 förbjudna produkter som lämnats vidare till åklagare för eventuellt åtal. Flest anmärkningar har Zoobutiker i Nyköping fått, ett par av dem har fått flera fästingmedel åtalsanmälda.

Jenny Dahlgren som miljöinspektör i Nyköping säger att hon är förvånad över att det finns så många förbjuda produkter i butikerna.

– Jag är lite förvånad över att det var så många som inte var godkända, säger Jenny Dahlgren, miljöinspektör i Nyköping

Per Thyrén
per.thyren@sr.se