La Reinemannen

Jobbar i domstol under fängelsestraff

En av Sveriges mest kända ekonomiska brottslingar, den så kallade La Reinemannen, jobbar som juridiskt ombud i flera av Sveriges domstolar, visar Ekots granskning. Under förra året satt han i fängelse och var samtidigt juridiskt ombud i olika tingsrätter.

Den så kallade La Reinemannen blev känd i slutet på 1980-talet, när en av Sveriges största skalbolagshärvor avslöjades. La Reinemannen dömdes till sju års fängelse. Under tiden i fängelset läste han in en juristutbildning.

Under de senaste åren har han flera gånger dömts till fängelse för nya ekonomiska brott. Så sent som i våras dömdes han i Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse och näringsförbud. Samtidigt som han själv stod åtalad i tingsrätten skötte han andra mål i samma domstol.

– Om man läser om någon som begår ekonomiska brott, så är kanske inte det första man tänker på, att de ska uppträda som ombud vid domstolen, säger Lena Berke chef för Stockholms tingsrätt. 

Under förra året jobbade han som ombud här i domstolen samtidigt som han satt i fängelse. Hur kan det komma sig?

– Det var naturligtvis det som vi inte kände till. Om man dessutom har ett namn som inte är omskrivet eller känt, då är det lätt att det slinker igenom.

Är det inte konstigt att man kan sitta i fängelse och samtidigt vara ombud?

– Ja, vi kräver ju inte att få veta var de bor någonstans. Det här måste ju ändå vara ganska ovanligt att man sitter i fängelse och uppträder som ombud samtidigt. Men, vsst det kan man tycka, säger Lena Berke. 

Ett juridiskt ombud hjälper en av parterna i domstolen. La Reinemannen jobbar med tvistemålsfrågor. 

Enligt lag ska ett juridiskt ombud uppfylla kraven på redbarhet. Det betyder bland annat att domstolarna inte ska tillåta att exempelvis ekonomiska brottslingar blir juridiska ombud. La Reinemannen har dessutom näringsförbud. 

Domstolsverket har inga uppgifter som visar hur ofta han jobbar som ombud. Men förutom Stockholms tingsrätt, där han haft åtta mål sedan i början av förra året, har han pågående mål i tingsrätterna i Göteborg och Attunda. 

Klas Reinholdsson är rådman i Attunda tingsrätt. Han säger att de inte kontrollerar om ombuden uppfyller kraven på redbarhet. 

– I praktiken är det väl så, att inte någon tingsrätt gör någon aktiv kontroll om lämplighet i de här olika avseendena, säger Klas Reinholdsson, rådman i Attunda tingsrätt.

I Solna tingsrätt upptäckte personalen att ombudet var La Reinemannen. Då hade han flera gånger kontaktat domstolen för att skjuta upp förhandlingen eftersom han ”hade fullt upp med annat”.  Vad han inte berättade var att han då avtjänade ett tvåårigt fängelsestraff.

Ekot har sökt La Reinemannen, men han har inte ringt tillbaka.  

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se