Uppvidinge

"Känner inte igen lärarbehovet"

Skolorna i Uppvidinge kommun drabbas av stora besparingar i höst. Bara på Åsedaskolan skulle det behövas mellan fem och sju lärare till. Men kommunalrådet Lena Karlsson (c) känner inte igen siffrorna.

SR Kronoberg har tidigare rapporterat om de stora besparingarna inom skolan i Uppvidinge kommun. Bara en tredjedel av de elever som behöver extra hjälp på Åsedaskolan får det, enligt rektor Anders Bernberg. Men att det skulle behövas mellan fem och sju lärare till på skolan, känner inte kommunalrådet Lena Karlsson (c) till.

-Det är siffror som är helt främmande för mig. Jag känner inte igen det alls, säger Lena Karlsson.

Enligt rektor Anders Bernberg går det i Sverige en lärare på i genomsnitt drygt 11 elever. På Åsedaskolan går det en lärare på 14 elever. Vilket innebär att mellan fem och sju lärare till skulle vara nödvändigt på skolan för att nå upp till riksgenomsnittet.

-Jag vill inte kommentera det. Jag tycker bara att jag inte känner igen de siffrorna, säger kommunalrådet Lena Karlsson.

Det är framförallt speciallärartjänster som dras in. Föräldrarna anser att eleverna kommer att få det svårare i framtiden, när de inte får hjälp nu. Men det centerpartistiska kommunalrådet Lena Karlsson är tveksam på om neddragningarna kan ha sådan stor konsekvens för eleverna i kommunen som föräldrar och rektor hävdar.

-Jag tycker väl att man ska vara vaken för att det kan bli problem, men man behöver inte måla upp dem innan de har kommit, säger Lena Karlsson.

Men rektor Anders Bernberg på Åsedaskolan ser annorlunda på saken. Han menar att höstens neddragningar har slagit ovanligt hårt mot skolan.

-Man säger väl varje år att botten är nådd. Men det här var en brytpunkt nu när vi tvingades reducera resurserna på speciallärarsidan. För det drabbar ju framförallt dem som behöver mest hjälp, säger Anders Bernberg.

Hela Barn- och utbildningsförvaltningen i Uppvidinge kommun har haft en ansträngd ekonomi under de senaste åren och har överskridit budgeten. Nu ska man spara ungefär tre miljoner kronor. Och det innebär alltså bland annat att det blir mindre hjälp till elever som har behov av extra stöd. Och det är något som även eleverna har reflekterat över. Jesper Alqvist är elevrådsordförande på Åsedaskolan.

-När vi började sjuan var det rätt så bra, men sedan har det bara trappats ned. Jag har två i min klass som har lite problem och som behöver extra hjälp. Så det är tråkigt när den försvinner mer och mer, säger Jesper Alqvist, elevrådsordförande på Åsedaskolan.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se