Språkkampanj går trögt

Det går tungt för sametingets språkkampanjråd. Rådet tillsattes för över ett år sen och det är inte mycket som hänt sen dess. Dessutom så har rådet akuta bekymmer efter att ordföranden hoppat av.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer bekräftar problemen med språkkampanjen.

- Det har väl försinkat lite, det har gått åt en massa tid till det här vilket bara är att beklaga, säger Baer.

Språkkampanjrådets uppgift är att på olika sätt stärka samiskan och jobba för att fler ska lära sig språket och börja använda det samiska språket. Rådet tillsattes ifjol men på grund av pengabrist har det inte kunnat uträtta speciellt mycket. Dessutom så har ordföranden Josef Fjellgren slutat, av privata skäl.

- Styrelsen får jobba för att hitta en ersättare så fort det går, säger Baer.

Kärvt

För snart fem år sen antog sametinget sin ambitiösa språkpolitiska plan, där kampanjrådet var en viktig del. Fem år och nästan ingenting har hänt. Lars Anders Baer menar att det är svårt att jobba med språkpoltiska frågor i sametinget.

- För min egen del så tar jag ju ett ansvar för vi har ju lanserat det här upplägget och jag får väl medge att det är lite kärvt att jobba med samiska språkfrågor, det är väldigt svårt att få politikerna i sametinget att sätta hög prioritet på det här.

Men att säga att viljan inte finns, är inte det bara ett sätt att skylla ifrån sig för att sametingets styrelse har misslyckats?

- Det är klart att just i de här delarna kan man säga att styrelsen och även tinget har misslyckats med att få igång en aktiv språkpolitik.

Eroderar

Baer menar vidare att man har försökt hitta nya sätt att få igång språkarbetet och kampanjrådet är ett sätt där kompetensen finns men då gäller det enligt Baer bara att få igång det ordentligt.

- Det är klart att det är väldigt lätt att skylla på annat men vi är tvungen att få rulle på det här, får vi inte igång det här så eroderar samiskans ställning både i skolan och samhället, den hamnar i svårare och svårare läge så vi har inte så mycket tid på oss.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio