Tysk statlig bank kallas "dum"

”Tysklands dummaste bank”, det är för närvarande omdömet om den statliga investeringsbanken KfW. Anledningen är att banken efter beskedet från New York att investmentbanken Lehman Brothers var på konkursens rand betalade ut motsvarande fem miljarder kronor till Lehman.

Desto pinsammare är den här historien eftersom en rad tyska toppolitiker sitter i bankens högsta organ, ett förvaltningsråd. Där är både finansministern och näringsministern med.

Efter krismöte i förvaltningsrådet på torsdagen suspenderades två direktörer. Nye vd:n sedan två veckor tillbaka sitter tills vidare kvar på sitt jobb.

Banken KfW är en tysk investerings- och utvecklingsbank. Den har haft i uppdrag att första bygga upp förbundsrepubliken efter kriget och sen bidra till att jämna ut villkoren i Tyskland efter återföreningen 1989. Banken är också verksam i utvecklingsländer.

Genom KfW har den tyska staten fått betala dyrt för den amerikanska finanskrisen. KfW har under året försökt rädda en stor tysk industribank, som spekulerat snett i ihåliga amerikanska krediter och hamnat på obestånd. KfW blev under räddningsaktionen huvudägare i den här industribanken, IKB som den heter.

För ett par veckor sedan lyckades nu tyska staten sälja IKB. Köpare var amerikanska Lone Star, och det till reapris, motsvarande drygt en miljard svenska kronor.

Den miljarden kan jämföras med vad statliga KfW, tillsammans med tyska regeringen, och till en mindre del andra tyska banker, har betalat för att rädda IKB: Det rör sig om över hundra miljarder kronor.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se