Gävleborg

(s) är kritiska till privata vårdval

Regeringen kommer att lägga fram ett nytt lagförslag där vårdtagaren ska få rätt att välja privat vård istället för landstingets. Pengarna ska alltså följa patienten. Men (s) i landstingsstyrelsen i Gävleborg vill inte ha den nya lagen eftersom den ska bli tvingande.

I den nya bårdvalslagen ska pengarna följa patienten.
Om lagen går igenom så kan den träda i kraft den första maj 2009. Vårdtagaren kan då, istället för att stå i kö, välja ett privat alternativ.
Styrelsen i Sveriges kommuner och landsting SKL är för den här nya lagen men många socialdemokratiska landstingsråd i landet har reagerat över att lagen ska bli tvingande och att de privata vårdföretagen fritt ska få välja var de vill ha sin verksamhet.
”Vårdföretagen utarmar ekonomin”

-Det här är inte bra, för vi tror att de privata vårdföretagen endast vill ha verksamhet i städerna och inte ute på landsbygden. I så fall finns det inget behov av dem - eftersom det redan finns vård där. Vi kan inte betala privata vårdföretag där de inte behövs, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Ann-Margret Knapp till SR Gävleborg.

Om det socialdemokratiska partiet i Sverige vinner valet 2010, så kommer de att riva upp lagen om den går igenom.