Trav

Garland Kronos knäckte franske stjärnan

Det blev svensk skrällseger i Åby stora pris, när Garland Kronos med Lutfi Kolgjini i sulkyn slog franske L’Amiral Mauzun i skiljeheatet.

Det blev ett avgörande heat eftersom dessa hästar hade vunnit var sitt heat tidigare under tävlingsdagen.

I skiljeheatet tog Lutfi Kolgjinis Garland Kronos ledningen, och Jean Michel Bazire lade sig i rygg med den franske ”Amiralen”.

Fullständigt oväntat höll sig Bazire kvar i rygg, trots att Kolgjini sänkte tempot till låg 1,18-fart. Fransmännen föll i den svenska tempofällan.

För Kolgjini blev det ett önskescenario när allt avgjordes på en ren speedkörning de sista 200 meterna. Och där vann skrällen Garland Kronos med ungefär två meter.

Garland Kronos är bara fem år gammal, och hör till den fantastiska kull som avelshingsten Viking Kronos lämnat, och där även bl.a. Going Kronos och Glen Kronos ingår.

Bazire gjorde bort sig redan i första försöksheatet, när han lät sig bli fastlåst och tvingades trycka bort den utvändige Giant Superman inför upploppet.

L’Amiral Mauzun var sedan först i mål, tätt före Garland Kronos, men blev sedan diskvalificerad för trängningen.

Om en häst hade vunnit båda försöksheaten hade inget skiljeheat behövt köras.

Det stora i övrigt på Åby var att Brioni med Joakim Lövgren vann Europeiskt 5-åringschampionat. Nu kan det fastslås att Brioni är etablerad i Sverige-eliten.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se