Ny larmskandal inom Polisen

Polisens ledningscentral i Göteborg får ännu en gång hård kritik från polisen i Skaraborg för sin prioritering av larm.
Den här gången handlar det om ett intrång på en minkfarm utanför Skara i fredags kväll.
Istället för att skicka en ledig patrull och söka gärningsmännen i skogen uppmanades pälsfarmen att göra en anmälan via telefontjänsten 114 14.

I fredags kväll upptäckte personal på en minkfarm att okända personer klippt upp hål i ett stängsel och befann sig inne på området.

När larmet kom till polisens ledningscentral i Göteborg fanns det bilar som kunde ha åkt. Ändå bedömdes larmet som icke-akut eftersom gärningsmannen lyckats fly. Först ett bra tag senare fick polisen i Lidköping veta vad som hänt men då var det för sent. Jerry Nyberg är kritisk till Göteborgs prioritering:

– Ja, hade de larmat ut en bil med en gång så hade de ju haft bättre förutsättningar. Det fanns ju gärningsmän ute i terrängen. Och om de hade lämnat platsen i en bil eller något så hade vi kunnat jobba vidare genom att höra med omgivningen, kanske hade vi fått ett registreringsnummer. Den möjligheten fick vi ju aldrig, säger han.   

Förhöjd beredskap
Tidigare i veckan angreps en annan pälsfarm i området. Dessutom har polisen den gångna veckan haft förhöjd beredskap gentemot tillslag från pälsdjursaktivister. Ändå avfärdades larmet som icke-akut. 

Hundföraren Svante Dalemo säger att om man fått chansen kunde en hundpatrull ha hittat flera spår: 

– De kan ju ha kastat ifrån sig vantar, rånarluvor eller liknade. Det kan också finnas DNA-spår.  

Skäms
Jerry Nyberg menar att det inte är första gången som Göteborgs ledningscentral nedprioriterar ärenden trots att det finns lediga resurser.

– Jag hör det hela tiden från patruller som arbetar i yttre tjänst, och vet också hur det var när jag själv gjorde det för ett par år sedan. Man fick skämmas ibland när man kom till platsen. Folk ringer, de blir felkopplade och får vänta väldigt länge i telefonen innan de kommer fram, säger Jerry Nyberg.

Tidigare rapportering: