Allvarlig politisk situation i Sydafrika

Det politiska vakuum i Sydafrika som nu råder är allvarligt, både när det gäller landets position i Afrika och när det gäller omvärldens tilltro till ekonomin, menar experter. Det regerande partiet ANC uppmanade på lördagen den sittande presidenten Thabo Mbeki att avgå, vilket han kommer att göra.

– Ja, det är klart att det här är en allvarlig situation. Sydafrika är ju en stormakt, inte bara i södra Afrika, utan i Afrika som helhet, och när en president tvingas avgå under sittande period, så är ju det en väldigt allvarlig situation, när hans parti avsätter honom, säger Carin Norberg, chef för Nordiska Afrikainstitutet, som länge följt Sydafrikansk politik.

Vilka signaler ger det här till omvärlden om Sydafrikansk politik?

– Det ger ju en signal om att det finns en åsiktsskillnad inom ANC, det stora partiet.

Det kan bli så att ANC delas i två grupperingar, en som stöttar Thabo Mbeki och en som stöttar den nye partiordföranden rivalen Jacob Zuma, enligt Carin Norberg på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

– Den stora frågan som jag ser nu är var den övriga regeringen står. Vad kommer en sådan person som Trevor Manuel, finansministern, att göra? Tilltron till den Sydafrikanska ekonomiska politiken har ju varit väldigt stor, och det har varit väldigt mycket knutet till honom, och nu i de här tiderna som vi går igenom med stor oro på den finansiella världsmarknaden så kan ju det här underminera den Sydafrikanska återhämtningen i ekonomin, säger Carin Norberg.

På söndagen ska president Mbeki hålla ett extra regeringsmöte för att få besked om vilka ministrar som tänker avgå tillsammans med honom. Konstitutionen måste sedan tolkas för att se hur man ska gå vidare, eventuellt kan det bli nyval.

Sydafrikas president Thabo Mbeki har ännu inte uttalat sig personligen, bara genom sin talesperson sagt att han följer ANC:s uppmaning om att avgå.

På söndagskvällen efter regeringens möte väntas han hålla ett tal om situationen. Inte sedan apartheids dagar har Sydafrikas politiska framtid varit så oviss.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se