Mörk materia kan lösa universums gåta

Nyligen var det ju premiär för partikelacceleratorn LHC. Där skall bland annat mörk materia undersökas av en grupp svenska forskare. 

– Mörk materia skulle man hellre kalla osynlig materia för det är materia som vi ser har effekter ute i rymden. Den påverkar annan materia med sin gravitationskraft, men den ger inte i från sig något ljus, säger Lars Bergström som är professor i fysik på Stockholms universitet

Att mörk materia finns är fysiker världen över överens om – men exakt vad det är för något är och hur den beter sig är en av de största olösta frågorna inom fysiken. Men nu när partikelaccelleratorn LHC har startat så är jakten på den mörka materian i full gång.

Den svenska forskargruppen ska nu leda jakten. När accelleratorn ger ledtrådar så ska forskarna vända blicken utåt i universum med hjälp av sateliter – och försöka se spår av den mörka materian ute i kosmos.

– Då har vi helt andra experiment som ofta då är rymdbaserade, alltså satelliter som mäter till exempel den kosmiska strålningen och antimateria i rymden

Forskargruppen ska också leta efter något ännu mer mystiskt – så kallad mörk energi, som många tror finns i tomrummen mellan galaxerna, och som kan vara det som gör att universum utvidgar sig.

Forskarna har fått 70 miljoner kronor i forskningsstöd från vetenskapsrådet, för att under tio år leta efter mörk materia och mörk energi, och försöka förstå mer om de här med mörk materia och mörk energi.

Lars Bergström ser fram emot att vara med och föröka lösa några av naturvetenskapens olösta problem.

– Det här är en av de största gåtorna inom naturvetenskapen. det är otroligt fascinerande att vi här i Sverige får vara med på ett litet hörn och göra en sådan gigantisk upptäckt som det skulle vara, säger han.

Läs mer om och på våra temasidor.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se