Inget åtal mot häktesvårdare i Mariestad

2008-09-22: Det blir inget åtal mot de vårdare på häktet i Mariestad som lät en intagen, som försökte ta sitt liv, hänga kvar - istället för att ta ner honom och ge första hjälpen.

Åklagaren beslutade idag, den 22 september, att lägga ner förundersökningen.

Det var i februari i år som personalen på häktet i Mariestad hittade en 23-årig man hängande i en snara på en toalett. Men istället för att snabbt ta ner honom lät de honom hänga kvar, låste dörren och ringde ambulans. När ambulanspersonalen nio minuter senare tog ner mannen fick de igång hans hjärtverksamhet. Men 23:åringen dog senare på sjukhus av skadorna.

Nu står det klart att det inte blir åtal mot de tre vårdare som lät 23:åringen hänga kvar.

Reglerna som fanns inom Kriminalvården då - i februari i år - var otydliga, säger chefsåklagare Lena Medelius:

-Det jag tar ställning för är om det föreligger tjänstefel. Och då tycker jag inte att det har framkommit något som visar att det är något som är åsidosatt. Vad som gäller för uppgifter på häktet här. Så har inget framkommit att de har åsidosatt några regler.

Reportern: Om de regler som finns idag, om hur personalen på ett häkte ska agera vid ett självmord. Om de hade funits när det här skedde i vintras, hade personalen då begått ett tjänstefel, hade de då brutit mot något?

-Prognosen hade nog varit att då hade jag nog delgivit misstanke, möjligen. Men jag kan inte säga det. men det hade varit störe möjlighet att jag hade sett på det som ett tjänstefel idag, säger Medelius.

Reportern: Det är helt enkelt så att kriminalvården har haft luddiga regler gentemot personalen?

- Ja, det är min bedömning.

Efter P1:programmet Kalibers och Ekots granskning av dödsfall på svenska häkten i våras har reglerna på svenska häkten blivit tydligare.

Claes Dellborg var 23:åringens advokat. Så här reagerar han på beslutet att det inte blir något åtal mot häktets vårdare:

- Jag anser att det är anmärkningsvärt att man kan som vårdare inte plocka ner en kille som hänger, framför ögonen på dem. Utan tvärtom stänger dörren och går därifrån. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inte får någon sanktion till följd av det.

Reportern: Men om det nu var så att vårdarna inte hade några tydliga regler att förhålla sig till hur man skulle göra i en sån här krissituation?

- Det är klart att de måste ha tydliga regler kring hur de gör i en sån här situation. Det är självmordsförsök på häkten runt om i Sverige åtminstone en gång per vecka. det är fullkomligt självklart att de någon form av utbildning till detta. och för övrigt krävs det inte utbildning i min bok utan vanlig sans och balans säger att om man kommer in i ett rum och en person hänger, så ska man plocka ner personen i fråga. Det, ja, jag blir upprörd.