Georgien och Ryssland kan straffas

Det kan bli aktuellt med sanktioner mot Georgien och Ryssland. Ett utskott från Europarådet befinner sig nu i Moskva för att samla in uppgifter om vad som hände under kriget i Sydossetien i augusti.

Efter besöket i Moskva ska utskottet vidare till Georgien och det kan i slutändan bli tal om sanktioner mot någon eller båda parterna, det säger ordföranden i Europarådets svenska delegation, moderaten Göran Lindblad, på plats i Moskva.

– Sanktioner är som bäst när man hotar med dem. De är sällan så lyckade när man väl har infört dem, säger Göran Lindblad.

Göran Lindblad och de övriga i det tillresta Europarådsutskottet träffade under måndagen ryska politiker och tjänstemän på högsta nivå från bland annat försvarsdepartementet och utrikesdepartementet.

Syftet är att lyssna på argument från den ryska sidan om hur kriget började och vad som drev på händelseutvecklingen. Efter ytterligare möten under tisdagen i Moskva med bland annat ryska människorättsorganisationer och internationella hjälporgan fortsätter Europarådets delegater på tisdagskvällen till Georgien för att höra den andra sidans version.

Den slutliga rapporten kommer att ligga till grund för eventuella sanktioner. I värsta fall skulle både Georgien och Ryssland kunna bli fråntagna sin rösträtt i Europarådet eller helt stängas av.

Under de kommande dagarnas faktainsamlande i södra Kaukasus hoppas Europarådets utskott att förutom Georgien också kunna besöka Sydossetien. Men Göran Lindblad säger att det finns ett viktigt förbehåll för ett sådant besök.

– Om nu Sydossetien hävdar att de är ett eget land vilket man kanske gör så kan vi inte tänka oss att åka in och få passet stämplat. Jag kan tänka mig att åka över gränsen och visa min min Europaråds-legitimation men det är inte aktuellt att vi indirekt erkänner staten Sydossetien genom att få ett pass stämplat så vi är inte riktigt säkra på hur långt vi kommer och vad vi får se, säger Göran Lindblad.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se