Kräver ändrade regler för modersmål på gymnasiet

Miljöpartiet, TCO och Lärarnas Riksförbund kräver att regeringen ändrar på reglerna så att även modersmål och minoritetsspråk ger extra poäng i betyget på gymnasiet.

Nu riktas hård kritik mot att modersmål och minoritetsspråk inte ger extra poäng i betyget på gymnasiet. Regeringen har beslutat att elever som läser fler språk ska få 2,5 extra poäng i betyget men det gäller inte modersmål och minoritetsspråk.

Om två år träder de nya reglerna i kraft och nu har miljöpartiet, TCO och Lärarnas riksförbund reagerat emot det här. I en debattartikel menar dom att systemet diskriminerar ungdomar med annat modersmål än svenska.

- Det är ett stort misstag, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till SVT:s Oddasat.

Miljöpartiet, TCO och Lärarnas Riksförbund kräver nu att regeringen ser över och ändrar på reglerna.

- Det är inte aktuellt, säger statssekreteraren Bertil Östberg på utbildningsdepartementet.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio