Kombination minskar dödlighet i prostatacancer

Strålbehandling i kombination med hormonbehandling halverar dödligheten i prostatacancer, visar ny forskning från Umeå universitet.

Anders Widmark, en av forskarna bakom studien, tycker att fler patienter borde få strålbehandling i stället för enbart hormonbehandling.

– I Skandinavien finns en viss tradition att om herrarna är över 70 år, så tycker man att det är säkert spritt utanför prostata så då är det inte lönt att stråla och försöka få bort den lokala tumören utan man sätter in hormonbehandling direkt, säger Anders Widmark.

Trots att det finns nationella riktlinjer för hur prostatacancer ska behandlas så är skillnaderna stora mellan olika sjukhus och landsting.

Första gången bevisat
Anders Widmark och hans kollegor i Umeå har för första gången visat att strålning i kombination med hormonbehandling fördubblar chansen att överleva efter 10 år med lokaliserad prostatacancer:

– Det nya är ju att vi har visat att det räcker inte att bara ge hormonbehandling till dem som har lite större tumörer, utan man ska även strålbehandla. Hormonerna verkar ju i hela kroppen men strålningen verkar på primärtumören, och det är så man måste göra, säger Anders Widmark.

Bättre än operation eller bara hormoner
I studien ingick nästan 900 män med lokaliserad prostatacancer, som delades in i två grupper, den ena fick bara hormonbehandling och den andra fick hormonbehandling följt av strålbehandling. Det visade sig då att resultaten med den kombinerade behandlingen är bättre än både operation och enbart hormobehandling. Så bra att de borde bli ny standard. I alla fall enligt professor Anders Widmark.

Resultaten presenteras vid ”The American Society for Therapeutic Radiology and Oncology:s” årliga stämma i Boston.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se