Sverige kan köpa nytt Jas

Sverige kommer att skaffa mellan 8 och 10 Jas Gripenplan av en ny och avancerad modell, OM Norge senare i höst bestämmer sig för att köpa 48 Gripenplan. Det framgår av regeringens budget. Försvarsminister Sten Tolgfors ser flera fördelar med en sån satsning.

Försvarsminister Sten Tolgfors ser flera fördelar med en sådan satsning.

– Vi får möjlighet att dela utvecklingskostnader med norrmännen om de väljer Gripen i senaste version. Vi får också då långsiktigt möjlighet att dela på sådana saker som utbildning och övning men också logistik och famtidssäkring av systemet. Vi tittar flera decennier framåt i tiden, kanske trettio, fyrtio år eftersom vi vill att Gripen ska vara starkt och konkurrenskraftigt, säger Sten Tolgfors.

Sverige följer Norge
När Sten Tolgfors i våras lämnade över en offert på 48 nya och mer avancerade Gripenplan till Norge som i dag bara finns som demonstrationsexemplar, så framgick det att Sverige lovade att skaffa samma avancerade Gripenplan till det svenska flygvapnet om Norge köper planet.

Enligt den nya statsbudgeten så innebär löftet i offerten att Sverige ska ha minst åtta Gripenplan av modellen E/F som den kallas, och i budgettexten slår regeringen fast att det handlar om mellan åtta och tio plan.

(mp) kritiskt
Nyligen fattade riksdagen beslut om att Sverige ska ha 100 Jasplan och att alla ska vara av samma modell, en som redan finns i flygvapnet, allt för att verksamheten ska bli så effektiv och billig som möjligt.

Miljöpartisten Annika Nordgren Christensen, som sitter i försvarsberedningen, är kritisk till att regeringen nu är beredd att gå tillbaka till två Jas-modeller, bara för att kunna sälja Gripen till Norge.

– Regeringen har tydligen nu bestämt att man anser att det är en kostnad som den svenska försvarsmakten och skattebetalarna ska bära för att det viktigaste är att exportera Jas till Norge. Det är inte det svenska försvarets behov som ligger till grund för en sådan anskaffning utan det har bara med Norge att göra och därmed norska behov, säger Annika Nordgren Christensen.

Två modeller bra
Tolgfors tycker ändå att det vore lönsamt och bra för Sverige med två olika modeller av Jas Gripen.

– För svenska skattebetalare är det viktigt att vi kan använda Gripensystemet länge, under ett antal decennier framåt i tiden annars står vi inför en nyanskaffning om några decennier och det skulle vara ett mycket dyrare alternativ, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Mats Eriksson, SR Ekot