KIPP - en skola i gettot

Under två veckor följde Sofia Klemming och Ylva Mårtens livet i en skola i Bronx, en av New Yorks fattigaste stadsdelar. Reportageserien sändes i janauri 2000 i P1-morgon, P3s Folkradion och i P4s Efter tre och ledde till både ledarsidor och debatt.

Då fanns det endast två KIPP-skolor, idag 2008, finns det minst 58 liknande skolor över hela USA.

Skolan startades 1994 av en 24-årig vit Yale-student, David Levin. KIPP hade då år 2000 250 elever i årskurs fem till åtta - alla invandrare eller svarta.

KIPP - står för Knowledge Is Power Program - kunskap är makt.

Eleverna börjar kl 07.25 på morgonen och slutar 17.00 på vardagarna. Dessutom går de i skolan på lördagar och har  tre veckors obligatorisk sommarskola. Sammanlagt går KIPPs elever 70% mer i skolan än andra amerikanska barn.

Förutom att utveckla barnens ämneskunskaper går en stor del av undervisningen ut på att höja barnens status i samhället. Eleverna på KIPP får lära sig saker som medelklassensbarn automatiskt får med sig hemifrån, t ex att klä sig fint. Det finns fördomar om att svarta och invandrare inte kan spela stråkinstrument, därför är stråkorkestern med 120 barn skolans stolthet.

KIPP har inga inträdesprov eller terminsavgifter. Däremot måste elver och föräldrar skriva på ett kontrakt där de lovar att följa skolans regler och arbeta hårt. Tempot är högt och det ställs oerhört höga krav på varje elev i fråga om läxor och uppförande. 100% av eleverna i första avgångsklassen våren 1999 gick vidare till ansedda highschools och internatskolor. Många elever fick stipendier för att finansiera sina studier. KIPP är idag 2008 en mycket känd skola och har fått mycket uppmärksamhet i media.

Här nedan går det bra att lyssna på KIPP-reportagen som också sändes i programmet Barnen våren 2000.