Satsning på nationella minoriteter

Regeringen avsätter pengar i budgeten till en reform av minoritetspolitiken. Från 2010 ökar regeringen budgeten för nationella minoriteter med 70 miljoner kronor. Ett av målen är att rädda det sydsamiska språket.

Nästa år avsätts drygt 14 miljoner kronor till åtgärder för de nationella minoriteterna och från år 2010 satsar regeringen alltså ytterligare 70 miljoner kronor.

Satsningen har sin grund i regeringens ambition att genomföra en reform av minoritetspolitiken. Regeringen jobbar just nu på ett förslag om minoritetspolitikens framtida inriktning som ska lämnas till riksdagen i mars 2009.

Målen som regeringen har satt upp för reformen är:

  • De nationella minoriteternas egenmakt och förutsättningar att bevara och revitalisera språk och kultur stärks.
  • Kunskapen och medvetenheten om de nationella minoriteterna och deras förutsättningar ska förbättras i samhället.
  • Strukturer i samhället, som ska säkerställa att de av riksdagen fastställda målen uppfylls, behöver förstärkas så att de nationella minoriteterna ska kunna nyttja sina lagstadgade rättigheter.
  • Diskriminering av de nationella minoriteterna behöver synliggöras och motverkas.
  • Arbetet med att öka kunskapen om de nationella minoriteterna på kommunal nivå behöver fortsätta.

- Erfarenheterna visar att vi har svårigheter med att nå de minoritetspolitiska målen och att de nationella minoriteternas behov inte har beaktats i tillräcklig omfattning, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som ansvarar för minoritetsfrågorna.

Bråttom

Enligt regeringen måste de nationella minoriteterna få verktyg och större egenmakt att värna sina språk och sina kulturer. Det är en grundförutsättning för att förverkliga minoriteternas rättigheter, menar regeringen som också påtalar att det är bråttom att genomföra reformen eftersom vissa av de mindre minoritetsspråken, till exempel sydsamiskan, annars riskerar att gå förlorade.

Fotnot:
Sveriges nationella minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio