Västmanland

Arbetsfömedlingen dålig på jobbmatchning

Arbetsförmedlingarna i Västmanland är dåliga på att matcha de arbetssökande, med de lediga jobb som finns. Det visar en undersökning som Riksbanken har gjort.

Per Olov Söderqvist, som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås, berättar varför Västmanland hamnar långt ner på Riksbankens rankinglista.

– Dels har vi haft dåliga rutiner, vi har gjort jobbet men inte registrerat det. Sen har vi en arbetsmarknad med väldigt många kvalificerade jobb och den arbetskraft stämmer inte alltid med med de jobb vi har. Gör man en anvisning som det här materialet bygger på måste man kunna stå för den, det måste passa, och det har vi inte gjort, säger han.

En anvisning är när Arbetsförmedlingen ger en arbetssökande i uppdrag att söka ett särskilt jobb. När man tittar på hur många anvisningar som leder till jobb får man fram den så kallade matchningseffektiviteten. Och det är den som Riksbankens undersökning bygger på.

Länen har rankats efter hur hög matchningseffektivitet de har och på den listan hamnar Västmanland på 16 plats, bara Arbetsförmedlingarna i Blekinge, Skåne och tre andra län är sämre. Per Olof Söderqvist tror att en av orsakerna till den blygsamma placering är att Västmanland är ett gammalt industrilän.

– Idag är industrijobb ytterst kvalificerade så det kräver en massa kunskap. De arbetssökande vi har nu har inte alltid den kunskapen. Nu har vi oerhört få människor i arbetsmarknadsutbildning. Det kan bli ett stort problem framöver att få fram den här arbetskraften, säger Per Olov Söderqvist.

Staffan Andersson
staffan.andersson@sr.se