Splittringen inom ANC allt tydligare

Efter att Sydafrikas president Thabo Mbeki tvingades lämna presidentposten, har splittringen i regeringspartiet ANC blivit både tydligare och större.

På tisdagen lämnade vicepresidenten och tio ministrar sina poster i regringen, men ANC fortsätter att hävda att partiet inte befinner sig i en kris. Anhängarna som ser bråket mellan president Mbeki och partiordföranden Jacob Zuma utspela sig inför öppen ridå, menar att det splittrar partiet.

– Jag tycker att det är en strid i partiet mellan de som håller på Mbeki och de som håller på Zuma, de bråkar och visar det öppet, säger Giddi Pahke. Det kan påverka valet nästa år, tror hon.

Hon hör till dem som tycker att avskedandet av president Mbeki var ovärdigt. Hennes kamrat Sepho Chacho håller med. Han blev chockad över att Mbeki blev bortjagad, säger han.

På tisdagen visade en tredjedel av ministrarna i regeringen sin sympati med Mbeki genom att lämna in sina avskedsansökningar. En av ministrarna är Essop Pahad. Han är djupt besviken på partiets beslut att avskeda Mbeki med bara ett halvår kvar på förordnandet.

– Vi känner oss bedrövade och besvikna över det högsta rådets beslut, det var felaktigt och djupt orättvist säger han till sydafrikanska E-news.

Men i Soweto finns också de som tycker att det var rätt att avskeda Mbeki.

– Det är för mycket press på Jacob Zuma, det gör bara att man misstänker ännu mer att regeringen och Mbeki låg bakom korruptionsåtalet mot honom, säger Oscar Nkono.

Han vill se Jacob Zuma som Sydafrikas näste president, trots att han tror att Zuma kan vara skyldig till det han anklagas för.

– Zuma kan vara skyldig, men inte bara han, de måste undersöka de andra i regeringen också, säger Oscar Nkono.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se