Storlien

Få deltagare på Sáminuorras förbundsmöte

Endast hälften av ombuden som vanligtvis brukar komma till Sáminuorras förbundsmöte var närvarande i Storlien. Trots det så betecknas årets möte som ett av dom bästa.

- Det här förbundsmötet har varit väldigt intressant och uppiggande, den energin och engagemanget som ombuden visat är uppiggande, säger Lars Miguel Utsi.

Älgjakt, renslakt och andra enskilda angelägenheter var orsaker till att många av ombuden, men även styrelseledamöter uteblev från årets förbundsmöte som hölls i Storlien i Jämtland.

Men dom ombuden som fanns på plats diskuterade och debatterade frågor som markrättigheter, hälsosituationen bland yngre samer, diskriminering av samer och givetvis också Sáminuorras framtida roll.

Medlemskampanjer

Ombuden var överens om att Sáminuorra är enviktig organisationen för dom samiska ungdomarna. Idag har Sáminuorra ca 350 medlemmar, och genom medlemskampanjer ska man försöka få fler.

Nya krafter till styrelsen

Många ledamöter byttes om i styrelsen. En av dom är Saila Persson, från Jämtland. Hon går första året på gymnasiet i Östersund. Och för henne fyller Sáminuorra en viktig funktion i det samiska samhället.

- Den är viktig som en organisation som samlar den samiska ungdomen, där man kan mötas och som ger en styrka till ungdomarna att våga vara same, säger Saila Persson.

För henne känns det extra viktigt att Sáminuorra fortsätter att jobba med språkfrågan, speciellt det sydsamiska- och lulesamiska språket.

- Språk är viktigt. Speciellt lule- och sydsamiskan som har väldigt få talare, är viktiga att jobba med.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio