Just nu
Norgga

Norsk TV-serie om urfolk upprör

Tidigare sametingspresidenten och ledaren för FN:s urfolksforum Ole-Henrik Magga reagerar starkt mot NRK:s Tv-serie ”den stora resan”.
- Programmakarna visar sig primitivare än urfolken, säger Magga.

I NRK:s programserie ”Den store reisen” reser tre norska familjer världen runt och träffar urfolk. Många har redan riktat kritik mot att programmet framställer urfolken negativt på det mest primitiva sättet.

”Ovärdigt”

Även Ole Henrik Magga instämmer i kritiken och menar att programmakarna här visar att de själva är primitivare än urfolken.

- Att leka med folks värdighet på det här sättet bara för att roa andra, det är att dra mänskliga värden i smutsen, säger Magga.

SVT:s Oddasat visade på tisdagen bilder från programmet där indianer i Amazonas djungler ligger och onanerar på golvet samtidigt som de norska familjerna står bredvid och skrattar generat.

Betalar urfolken

NRK:s informationschef Sigurd Sandvin försvarar sig med att de på ett varmt och humoristiskt vis vill synliggöra olika kulturer som träffar varandra på ett ovanligt sätt.

- Det är ett mycket välgjort och bra producerat program med tre spännande norska familjer och spännande urfolksgrupper som själva önskar synliggöra den egna kulturen.

Till saken hör att NRK betalat indianer i Amazonas djungler för att visa upp sina mest primitiva vanor. Det får Ole-Henrik Magga att gå i taket.

- När man hör att de har betalat för att de ska visa upp sig på ett visst sätt för att de ska motsvara den bild man i förväg har skapat sig då har man överskridit alla gränser vad gäller anständighet, säger Magga till Oddasat.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio