Svarta trattar chips på trattkantareller
I Meny vecka 39 2008
Torka trattkantarellerna ett par dagar på tidningar i rumstemperatur. Större svampar delas. Svampen skall ligga tills den verkar helt torr, men skall fortfarande ha kvar sin böjlighet. Rosta svampen i en stekpanna med smör eller Bregott (normalsalt). Måttlig värme, smöret skall puttra, inte brynas. Salta eventuellt, men mycket försiktigt. Rör om i svampen då och då. Då svampen blivit spröd och helt svart till färgen, vilket tar ½-1 timma, ställs pannan på skrå. För upp svampen i pannans uppförsbacke och låt smöret rinna undan. Sleva upp den varma svampen på hushållspapper så att smöret resorberas. Förvaras i tät burk. Äts inom någon vecka. Kan liksom kakor fräschas upp igen om man värmer på dem i panna. Gott till är ett glas skotskt!
PS. Går även att använda det gamla lagret av heltorkad svamp som råvara. Spraya svampen lätt med vatten och låt den ligga tills den blir lite mjuk, men inte våt. DS.
Lars Thorén