Uppsala

Många tankar efter finsk skolskjutning

Händelsen i Finland på tisdagen, när en ensam gärningsman sköt ihjäl tio personer på en skola och sedan tog sitt eget liv, har väckt mycket funderingar. Uppsalapolisen följer utvecklingen på internet för att förhindra liknande händelser.

På gymnasieskolan Grafiskt utbildningscentrum i Uppsala går Terese Herrgård tredje året:
- Det är hemskt. Man är rädd att det ska hända här med, men man har inte direkt känslan att det kommer att hända. Men man vet ju aldrig.

Hur tror du det blir idag, kommer eleverna prata om det här?
- Ja, det kommer dom säkert. Säkert kommer lärarna ta upp det, för att se hur eleverna reagerar och mår, säger Terese Herrgård.

- Det är tragiskt. Man blir skrämd när man hör att sånt här händer, och funderar också på om det är möjligt att det kan hända här, säger Lars Ingeberg, utbildningschef på GUC i Uppsala.

Gärningsmannen i Finland hade tidigare förhörts av polisen eftersom han i videofilmer på sajten You Tube skjutit med pistol.

Polisen i Uppland kollar regelbundet av sajter för att förhindra liknande händelser, berättar Christer Nordström, presstalesman på polisen:

- Vi kontrollerar och studerar dagligen internet och vad som läggs ut på olika sajter. Samtidigt får vi också en strid ström av tips från allmänheten.

Hur ofta har det lett till någon åtgård?
- Jag har inga siffror, men i några fall har polisen sökt kontakt, med skolan eller med föräldrar, rörande det som funnits på exempelvis YouTube. Det finns exempel på att någon har sagt att man kanske haft tillgång till vapen, men inget som liknar det i Finland, säger Christer Nordström.