Samisk verbhandbok snart ute

Om en knapp vecka, onsdag den första oktober släpps en ny samisk lärobok. 100 nordsamiska verb - en nordsamisk verbhandbok. 
 - Jag är jättestolt, säger Lotta Willborg Stoor som är en av författarna.

Lotta Willborg Stoor och Ville Söderbaum har tillsammans skrivit boken 100 nordsamiska verb. Boken beskrivs som en nordsamisk verbhandbok för alla. Lotta Willborg Stoor hoppas just att boken ska bli tillgänglig för så många som möjligt som vill läsa samiska.

- Den ska vara ett stöd för de som pratar samiska och vill stava samiska på ett riktigt sätt.

Lättläst

De två författarna fick en idé om att göra en samisk verbhandbok med grammatik som var snygg, lättillgänglig, lättläst och inte så skrämmande. Lotta Willborg Stoor säger att det var en sådan bok hon ville ha när hon läste samiska.

- Vi har fått jättebra reaktioner från de som sett den hittills, jag är glad och stolt och hoppas att många får nytta och glädje av den.

Lotta Willborg Stoor och Ville Söderbaum har genomfört hela sitt bokprojekt i egen regi och nu öppnar Lotta dörren för fler böcker i framtiden.

- Nu gör vi det här på helt egen regi och vi hoppas att det fungerar och att vi klarar att göra en till bok, det här har gett mersmak.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio