Solidaritet satsar även på kommunalval

Det nya partiet solidaritet kommer inom en snar framtid att registrera sig inför sametingsvalet 2009. Men ambitionen är även att ställa upp i kommunalvalen 2010 i flera inlandskommuner.

Bakom det nya partiet solidaritet står den politiske vilden i sametinget Ulf Nårsa. Orsaken till att Nårsa vill satsa även på kommunalvalen är för att komma ut bättre med de samiska frågorna.

- Vi har väldiga problem att komma ut från sametinget med våra frågor.

Partiet Solidaritet ska i samband med sin partiregistrering även registreras som organisation och Ulf Nårsa säger att det gör man för att på så sätt kunna jobba mot EU och FN som NGO-organisation. NGO, Non Government Organisation är en internationell beteckning för organisationer som inte är knutna till staternas regeringar och myndigheter

Enligt sin planering tänker partiet Solidaritet ställa upp i kommunalvalen 2010 i flera av inlandskommunerna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

- Till kommunvalen i inlandskommunerna kommer vi att jobba mycket med glesbygdsfrågor, utbildning, skola, sysselsättning och allt som rör samefrågor på lokalnivå, säger Nårsa.

Vågmästare i sametinget

I sametingsvalet till våren siktar solidaritet på att få minst två mandat och Nårsa hoppas att partiet kan inta en vågmästarroll.

- För att få en förändring av sametingspolitiken där alla samer ska ha samma rätt och värde och att vi får förändringar på den politik som förs, säger Nårsa.

Partiordförande

Ulf Nårsa letar nu efter en ordförande till partiet och han har tillfrågat Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko om att ta partiledarrollen. Men Lasko har tackat nej. Lasko skriver i ett pressmeddelande att han inte kan engagera sig partipolitiskt samtidigt som han är ordförande i Same Ätnam som är en partipolitiskt neutral organisation.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio