Traryd

Ungtjur har insjuknat i blåtunga

Det första fallet i Sverige där ett djur har insjuknat i blåtunga har upptäcks på en gård i Kronobergs län.

Det är en ungtjur på en gård nära Traryd som har insjuknat i blåtunga. 

Det var en veterinär som upptäckte att tjuren var sjuk i samband med att den skulle vaccineras. Tjuren hade sårskorpor på nosen och det rann vätska ur ögonen, uppger Jordbruksverket.

-Det är första gången som vi hittar ett djur med kliniska symptom i Sverige. Vi har ju tidigare trott att det har varit så låga infektionsdoser av smittämnet, så att djuren inte har hunnit visa upp några kliniska symptom innan vi har hittat dem i provtagning, säger Tone Lindvåg, länsveterinär i Kronoberg.

Innebär det här att situationen förvärras?

-Det kan jag inte svara på direkt. Vi har ju haft infektionen under några veckor nu i Sverige, vi har ju haft djur med virus i blodet. De djur som har visat sig ha infektionen, de avlivas ju, säger Tone Lindvåg.

Vädret den närmaste tiden kan inverka på smittspridningen.

-Vi hoppas ju på kylan så att det här svidknottet som sprider smittan mellan djuren blir inaktivt och går ner i en viloperiod. Man säger att under tio grader så sprider inte knotten smitta. Men knotten kan ju även finnas inne i ladugårdarna, tyvärr, säger länsveterinär Tone Lindvåg.

Sammanlagt är nu 30 djur i landet smittade med blåtunga, men det är alltså bara hos ungtjuren i Traryd som sjukdomen brutit ut.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se