FALKENBERG

96-åring nekad plats på äldreboende

Planerna på att lägga ner Vinbygården i Vinberg har startat en debatt om behovet av äldreomsorg i hela Falkenbergs kommun. De politiker som vill avveckla Vinbygården försäkrar att boendena i stan ska räcka till. Det har däremot fått 96-åriga Georg Johansson och hans anhöriga att reagera.

Georg Johansson får ingen plats på äldreboende, trots att han har problem med syn och hörsel och att han ramlar och slår sig med jämna mellanrum. Det är framförallt pågrund av att han ramlar och slår sig som ligger bakom det att han vill bo på äldreboende.

– Men de säger att jag är för frisk, säger Georg Johansson.

Vad säger du om att de tycker att du är för frisk?

– Jag är ju inte direkt sjuk, men det är det med balansen, säger han.

Och Ingel Strandvik Johansson, hans ombud håller med och tilläger att det är en riskfaktor. Ingela Strandvik Jonassson kom i kontakt med Georg Johansson via diakonon i Svenska kyrkan. Hon har hjälpt honom och hans barn med överklagan till kammarrätten där ärendet ligger nu. För varken kommunen eller länsrätten tycker att 96-åringen behöver en plats.

Men för Georg Johansson skulle det innebära trygghet, social samvaro och bättre hälsa säger Ingela Strandvik Jonassson och nekas han det lever inte politikerna upp till sina mål om äldrevården:

– Man pratar så mycket om individanpassning men i det tycker jag att man faktiskt ska ta hänsyn till individens egen vilja. Då stämmer det ju inte det som politikerna i Falkenbergs kommun säger - att det finns plats för alla. Då borde Georg få en plats, säger hon.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sr.se