Miljardsmäll för facken på börsen

De stora fackförbundens tillgångar har minskat kraftigt i värde i år. Mycket är placerat i aktier och när börsen faller minskar också tillgångarnas värde.

– Naturligtvis påverkar börsnedgången vårt kapital, men inte så pass att det är någon fara utan vi har en stark konfliktfond, och vi jobbar hårt på att säkra medlemmarnas pengar så att vi kan använda dem på bästa sätt. En viktig del för ett fackförbund är att vara ekonomiskt obundet, och kunna ta ut medlemmarna i konflikt om det skulle behövas. Och det kan vi göra i Unionen, även om det har varit en börsnedgång och det är skakigt på börsen, säger Hanna Brandt Gonzalez, administrativ chef på Unionen.

Fackförbundet Unionen hade ungefär 15 miljarder kronor i tillgångar vid årsskiftet och IF Metall drygt 6 miljarder. Förbunden vill inte berätta hur mycket deras placeringar har minskat i värde nu när börsen har rasat.

– Vi går inte in och svarar dag för dag och månad för månad vad som händer med våra pengar, utan vi redovisar det årsvis, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Skulle det vara så att Unionen och IF Metall har behållit samma andel aktier, och deras aktier har minskat i värde i samma takt som Stockholmsbörsen som helhet, så är värdeminskningen över 2,5 miljarder kronor för Unionen och ungefär 450 miljoner för IF Metall.

Fackens pengar ska bland annat räcka till att kunna ta ut medlemmarna i strejk, men inget av förbunden anser att börsfallet får så stora effekter på strejkkassan att det kan påverka konfliktmöjligheterna.

Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström, med ansvar för ekonomin, berättar att värdeminskningen för Kommunal handlar om ungefär 300 miljoner kronor sedan i januari.

– Det innebär att om vi skulle ha en stor strejk idag, som skulle kosta oss flera miljarder, så skulle det vara något mindre värde. Men nu befinner vi oss mitt i en avtalsperiod där vi har gjort ett bra avtal tidigare, och vi har inga nya förhandlingar förrän 2010, så att i dagsläget så betyder det ingenting.

Det är inte så att man funderar på att lämna aktiedelen när aktierna förlorar i värde på det här viset?

– Nej, det är väl den absolut sämsta tidpunkten kanske om man är långsiktig. Just nu tittar vi väl om det har nått botten och kanske ökar istället våra andelar, säger Anders Bergström på Kommunal.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se