Barnsköterskan som försvann

1998 sändes dokumentärerna ”Barnsköterskan som försvann - om barnsköterskor som arbetade i familj” och ” Vi blev hennes barn - om barnen som sköttes av barnsköterskor i hemmet”.

 

Barnsköterskan som försvann – om barnsköterskor som arbetade i familj

Programmen sändes i april 1998. Barnsköterskorna var uniformerade, utexaminerade kvinnor som tog hand om barnen i välsituerade familjer ändå in på 60-talet. I det första av de två programmen berättar barnsköterskorna om sin tillvaro i andra människors hem. –Man var ju i tjänst 24 timmar om dygnet, berättar Dagmar Norberg, som arbetade i familj i mer än 30 år. Oftast hade barnsköteskorna inget eget rum, utan fick sova i barnkammaren. Det var inte förbjudet att gå ut och dansa men när skulle de göra det? det var kärleken till barnen de tog hand om, som fick barnsköterskorna att stanna kvar i familjen trots ofrihet och förödmjukelse.

Vi blev hennes barn – om barnen som sköttes av barnsköterskor i hemmet

I det andra programmet berättar nu vuxna människor om hur det var att växa upp med en barnsköterska. Hon stod för ömhet och kärlek, men också för ständig övervakning. Och vad betydde det at mammorna inte fanns för sina barn? Och att barnsköterskan kunde bytas ut från en dag till ena annan?