LUND

Per Eriksson kan bli Lunds nye rektor

Styrelsen för Lunds universitet beslutade på fredagen att enhälligt att förorda Per Eriksson som ny rektor för universitetet efter Göran Bexell som slutar vid årsskiftet.

Per Eriksson är 59 år gammal och är idag generaldirektör för Vinnova, Verket för innovationsystem. Han har tidigare bland annat varit rektor för Blekinge Tekniska Högskola.

– Det vi framför allt har lagt vikt vid är Per Erikssons erfarenhet att bygga upp grundutbildning i Blekinge, erfarenheterna från Vinnova och de omfattande kontakter med näringliv och samhälle som han har byggt upp, säger Allan Larsson, ordförande i styrelsen för Lunds universitet.

De två övriga kandidaterna, Per Omling och Eva Åkesson vill Allan Larsson se på ledande poster i Lund.

Per Omling föreslås bli ny chefsförhandlare för den planerade neutronforskningsanläggnignen ESS efter Allan Larsson. Han blir då småningom också ordförande för den interimsstyrelse som bildas för projektet om förhandlingarna går i lås och Lund får bygga ESS-anläggningen.

– Säger regeringen ja till Per Omling ökar det Lunds chanser att få hit ESS, säger Allan Larsson.

Eva Åkesson vill Allan Larsson se som prorektor.

– Hon har gjort bra ifrån sig i sitt arbete inom universitetet och är en person som kommer göra karriär inom universitetsvärlden, säger Allan Larsson

I oktober väntas regeringen fatta beslut om utnämningen.