
Strul kring tandvårdsreformen
Den nya tandvårdsreformen har inneburit mycket strul och ökad administration sedan den infördes. Det säger chefstandläkare Pia Gabre på folktandvården i Uppsala län.
- Regelverket har varit komplicerat, inte så lätt att lära sig och sedan har kontakterna med försäkrningskassan varit ganska problemfyllda. Det har upplevts tungt av våra behandlare, säger hon, säger hon.
Tandvårdsreformen infördes första juli och innebär bland annat att patienter som behöver göra dyra behandlingar, som kostar över 3000 kronor, ska få mer ekonomiskt stöd, samtidigt som alla patienter får en tandvårdscheck.
Men införandet har inte gått smärtfritt säger Pia Gabre - direktuppkopplingen til försäkringskassan har ofta inte fungerat - och det har bland anant gjort det svårt att ge kostandsberäkningar till patienterna inför en behandling.
- Det tar ett antal minuter för varje patient som vi har, som vi inte har behövt lägga på administration förrut, säger Pia Gabre.
Försäkingskassan har också fått kritik från Statskontoret för hur de förberett förändringen. Peter Nygren på försäkringskassan säger till Upplandsnytt att det självklart finns saker att rätta till, men det har varit bråttom för både försäkringskassa och journalföretag - och han tror att de administrativa problemen kommer att gå över med tiden.
När det gäller innehållet i reformen så har socialminister Göran Hägglund sagt sig var nöjd med att de kan ge ett förbättrat stöd till dem som har stor behov av vård - och menat att de samtidigt fortsätter att uppmuntra förebyggande tandvård. Chefstandläkare Pia Gabre håller inte helt med - stödet till insatser över 3000 kronor är bra, men de som är mellan 30 och 75 år får mindre stöd till förebyggande vård än tidigare, säger hon och det är en nackdel:
- Försäkringen satsar för lite på förebyggande behandlingar. När man väl har börjat behandla en tand då får man fortsätta med det livet ut. Det är så värdefullt för människor att man kan behålla det friska.
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se