Öppning för JAS till Norge

Storbritannien, som tillsammans med USA utvecklar ett nytt stridsflygplan, överväger att dra sig ur samarbetet. Utvecklingen kan få konsekvenser även för Sverige och JAS. Det amerikansk-brittiska samarbetet F-35, även kallat Joint Strike Fighter (JSF), är nämligen huvudkonkurrenten till svenska JAS när Norge ska köpa nya stridsflygplan.

Anledningen till Storbritanniens tvekan är att projektet verkar bli dyrare än beräknat. Prislappen steg nyligen från nio miljarder pund till 15 miljarder pund och britterna börjar få kalla fötter, uppgav Sunday Times på söndagen.

Enligt tidningen är britterna också upprörda över att USA inte delat med sig av den tekniska informationen om flygplanet och Storbritannien överväger därför att i stället satsa på det europeiska projektet Eurofighter.

Vilka 48 plan som ska ersätter Norges gamla flotta med amerikanska F-16 ska landets regering fatta beslut om före årsskiftet.

Även Sverige kommer att skaffa mellan 8 och 10 JAS Gripenplan av en ny och avancerad modell, om Norge senare i höst bestämmer sig för att köpa 48 Gripenplan. Det framgår av regeringens budget.