Same Ätnam kräver ny samedefinition - tveksamt tycker styrelseledamot i sametinget.

Sametingets styrelseledamot Ingrid Inga är tveksam till att ändra lagen vad gäller vem som är same.
Idag är kunskaper i samiska språket kriteriet för att komma med i röstlängden och därmed räknas som same. Men organisationen Same Ätnam kräver en ny samedefinion som istället grundar sig på släktskap och familjeförhållanden. Ingrid Inga är dock tveksam till om det behövs nån ny samedefinition

- Sametingslagen säger att same är den som anser sig vara same, den delen är inte kopplad till språket. Sen finns det ytterliggare tre kriterier där det finns en koppling till språket. Jag tycker att det finns en öppning i lagen mot det förslag som Same Ätnam nu lägger. det känns litegrann som att sparka in öppna dörrar, säger Ingrid Inga

Inte välkommen
Same Ätnam anser att det finns samer som sen flera generationer tillbaka förlorat sitt språk och inte har talat samiska. Eftersom de då inte enligt lagen kommer med i röstlängden så välkomnas dom inte heller i det samiska samhället.

Sameätnam vill att frågan ska utredas av sametingen i Norge, Sverige och Finland men även i Ryssland så att man får en enhetlig samedefinition över hela Sápmi.

- Same Ätnams landsmöte har uttalat att den bör vara mer öppnare än så och man bör också väga in familjeförhållanden. Men det här vill vi att sametingen utreder gemensamt, säger Lars Nila Lasko, ordförande i Same Ätnam

Gemensamt arbete
Ingrid Inga kan tänka sig att man ser över en enhetlig samedefinition.

- Det är väl kanske inte så lätt att säga att så ska det vara, det är säkert någonting som man bör titta på gemensamt mellan dom tre länderna i Sápmi.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio