Barnen - i Sverige

P1-programmet Barnen har funnits sedan år 2000. Det var Ylva Mårtens och Johan Thorstenson som drog igång Barnen. Här kan du lyssna på ett urval som Ylva Mårtens producerat under årens lopp.

Våra föräldrar är politiker.

Hur är det att växa upp med föräldrar som är politiker? Det var det många som undrade efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Det handlar om många föräldrar och många barn. Det finns politiker på alla nivåer.
Felicia och Max Ohly var  14 och 12 år 2003. Deras pappa heter Lars Ohly. Felicia fick ibland frågor om Vänsterpartiets politik:
- Då brukar jag säga ’Fråga pappa!’ Andra behöver ju inte stå till svars för sina föräldrars åsikter.

- Jag kommer ihåg hatkampanjerna mot pappa!

Det andra programmet ställer också frågan ’Hur är det att växa upp med föräldrar som är politiker? Mårten Palme minns hatkampanjerna mot Olof Palme som ruggiga.
–En sorts underliggande aggressivitet i samhället. En oro fanns där hela tiden, trots att familjen försökte leva som en vanlig familj, berättar Mårten Palme.

Vällingby där Mårten Palme växte upp var delat i två sidor. En sida med radhus, där bodde familjen Palme och en sida med hyreshus. På radhussidan där Mårtens skola låg fanns det många moderater. Men på hyressidan blev han accepterad och fick spela fotboll med killarna där.
(Från hösten 2003)

Vi har tio ögon, ni har bara två!

- Vi använder våra händer som ögon när vi skapar, säger Haydar Gürbüz. Han är en av eleverna på Ågesta gården utanför Stockholm. Sju synskadade ungdomar går en ett-årig kurs för att förbereda sina gymnasiestudier. Niklas Nilsson var den ende synskadade eleven i sin klass i grundskolan. Hur var det?

- Jag överlevde! säger Niklas. Många av mina klasskamrater hade svårt att acceptera att jag var synskadad. Jag blev retad. Det blir de flesta. Därför tycker både Niklas och hans kamrater på Ågesta gården att det är skönt att gå i en skola med andra synskadade. Så skönt att flera av dem faktiskt skulle velat göra det hela sin skoltid! Integrationen av barn med funktionshinder i den svenska skolan har inte lyckats, säger pojkarna. Men hur är det att bo på internat?

- Kul. Men många av helgerna blir det väldigt tråktigt för då åker alla utom jag hem, berättar Niklas.
- Jag har varit helt ensam både fredags och lördagskvällar. Och nätterna också! För min hemkommun vägrar att betala mina hemresor. Och min familj har inte råd, för jag kommer från Halland.
(Från våren 2004)

Pappa och jag!

Fyra barn, tre pappor och tre frågor kretsar veckans Barnen kring. Hur minns du första möte med ditt barn? Beskriv ditt lilla barn som alldeles ny. Ditt första minne av din egen pappa, hur minns du honom?
Istället för att prata om papparollen och hur det är att vara föräldrar, försöker vi vända på frågan och be papporna fundera över hur deras barn tänker och är. Vi träffar Matilda Jansson 1 år och hennes pappa Kalle Falk, Jerome 6 år, Justin 4 år och deras pappa Joseph Njuba och till sist Fjodor Thorell, 2 år och hans pappa Jonas Hallström.
(Från våren 2006)

Barnen, antimobbningsarbetet och Högsätra skola

I ”Fråga Barnen!” den 15 februari 2007 berättade tonårspanelen om ett svårt mobbningsfall på sin skola.

- Det kryllade av ungar i trapphuset och kändes hotfullt. En kille sa att jag skulle hälsa min son att han skulle slå ihjäl honom, berättar en mamma i programmet. 

Sonen vägrade gå tillbaka till skolan. Barnen granskar vad skolan gjort efter detta. Dessutom ställs frågan om det är rimligt att elever i 9an själva ska lösa mobbningsfall utan att få hjälp av lärare eller blanda in föräldrar?

Våra föräldrar i teori och praktik

Barn till barnpsykologen Miriam Israel och sociologen Joachim Israel och barnläkaren Gustaf Jonsson berättar om sin uppväxt.

Redaktionen för Barnen fick ett mail där det stod: ”För en tid sedan hade jag förmånen att sitta till bords med Dan Israel och Jonna Jonsson. Dan är son till barnpsykologen Miriam Israel och sociologen och samhällsdebattören Joachim Israel. Jonna är dotter till barnläkaren Gustav Jonsson, Skå-Gustav. Ett underbart samtal utspelade sig emellan dem, över barndomsminnen om föräldrarna, barnbyn Skå och kopplingar till dåtidens samhällsdebatt och syn på barn. Jag njöt och ”hörde” redan ett färdigt radioprogram.”

Miriam Israel och Gustaf Jonsson var banbrytande när det gällde synen på barn. De var båda aktiva i kampen mot barnagan som till sist kriminalsierades 1979. Men hur var de som föräldrar? Hade de tid med sina egna barn? I programmet får lyssnarna höra om inte detta middagssamtal så ett äkta radiosamtal med många illustrationer ur program där Dan Israels och Jonna Jonssons föräldrar medverkade.
(Från hösten 2007)

Vad är en barndomsskildring?

Under mer än åtta år har vi har vänt och vridit på begreppet barnperspektiv. Hur ska vi göra för att skildra detta ur barnens perspektiv? Det finns inte så många förebilder varken i tidningar eller på tv, så vi har prövat oss fram. Men så kom vi på det här med att ett barn som berättar har ju skönlitteraturen hållit på med länge i alla sina barndomsskildringar. Därför är vår kollega Maarja Talgre från Kulturredaktionen med och gör dessa program. Vi tittar på barndomen sådan den skildras i den moderna svenska skönlitteraturen. Hur ser vår tids barndomsskildringar ut och vilka skriver dem?

Vi får möta fyra prisbelönta författare som sinsemellan är mycket olika. I det första programmet möter vi Beate Grimsrud född 1963, som i ”Jag smyger förbi med en yxa” skildrar flickan Lydias uppväxt på 70-talet i en barnrik och mycket originell familj. Jonas Hassen Khemiri, född 1978 berättar i både ”Ett öga rött” och ”Montecore” om pojkar med rötter i andra kulturer än det svenska folkhemmets.

Vad är en barndomsskildring?

I det andra programmet medverkar Elsie Johansson, född 1931 och Magnus Florin född 1955. Elsie Johansson brukar räknas till proletärförfattarna och minns i trilogin om Nancy 30-talets fattigdom, lukterna, trångboddheten och friheten med en egen cykel.

Magnus Florin låter i sina ordknappa berättelser en storebror regera över ett apotek och sina syskon i ”Syskonen” eller någon minnas sin första slant i ”Cirkulation.”

(Från våren 2008)