Sahlin lovar snabbt ja till Lissabonfördrag

De socialdemokratiska riksdagsmän som vill få sin partiledning att skjuta upp riksdagens godkännande av EU:s Lissabonfördrag får ge sig. Efter ett extramöte på torsdagen gav partiledare Mona Sahlin ett klart besked. S kommer att rösta ja.

– Vi kommer att rösta ja oavsett när det beslutet kommer upp i riksdagen, sade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin efter det att riksdagsgruppen haft ett andra långt möte.

En minoritet på minst tio riksdagsmän har krävt att socialdemokraterna ska stoppa ett svenskt ja till EU:s Lissabonfördrag i väntan på att en utredning ska klargöra om Sverige kan behålla svenska kollektivavtal för utländska företag som arbetar i Sverige.

Men nu säger Mona Sahlin att det inte blir någon fördröjning. De som vill vänta får ge sig.

– Den uppfattningen är inte den allmänt rådande i riksdagsgruppen, utan vi kommer att rösta ja till fördraget, men vi kommer att skärpa ännu mer kritiken och insatserna för att få statsminister Fredrik Reinfeldt att i EU kämpa för de svenska kollektivavtalen. Men fördraget ska inte kidnappas i detta avseende, fördraget är bättre än det gamla och får ett ja från oss socialdemokrater. 

Bland de riksdagsmän som inte velat följa Sahlins linje finns de två före detta statsråden Morgan Johansson och Leif Pagrotsky, Dalarnas distriktsordförande Peter Hultkvist samt Bo Bernhardsson från Skåne och Börje Vestlund från Stockholm.

Ytterligare ett extramöte i riksdagsgruppen på fredagen ska avgöra om de som förlorat frågan ska lägga egna riksdagsmotioner mot partiledningens linje.

För regeringen är Mona Sahlins besked lugnande eftersom 24 av EU:s 27 medlemsländer redan sagt ja till Lissabonfördraget och att framstå som fördragets motståndare mindre än ett år innan Sverige blir EU:s ordförandeland är minst av allt vad statsminister Fredrik Reinfeldt önskar sig.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se