Forskare vid Skaraborgs sjukhus: en av fem saknar luktsinne

Omfattande forskning om luktsinnet som bedrivits vid Kärnsjukhuset i Skövde visar att 19 % av befolkningen har nedsatt luktsinne, eller helt saknar förmågan att känna lukter.
Annika Brämersson, överläkare på öron-näsa-halskliniken vid Skaraborgs sjukhus, kan med hjälp av sin forskning visa vilka grupper som riskerar att drabbas.

Överläkare Annika Brämersson började forska om luktsinnet för 12 år sedan.

2001 undersökte hon luktsinnet på 1 400 Skövdebor. Försökspersonerna fick bland annat fick lukta på burkar med olika dofter i.

Resultatet visar nu 19 % av befolkningen, eller snudd på en av fem, har nedsatt eller helt saknar luktsinne.
Och det finns flera orsaker till att en persons luktsinne försämras eller helt försvinner, berättar hon.

- Den vanligaste enskilda orsaken, som vi har funnit, är att man har haft en luftvägsinfektion, alltså en förkylning. Man kan också råka ut för en skallskada och tappa luktsinnet efter det, men hos många av patienterna finner man ingen orsak.Annika Brämerssons forskning visar också att vissa grupper löper en ökad risk att förlora eller få försämrat luktsinne.

Hon konstaterar att luktsinnet försämras när man blir äldre, att män drabbas i större utsträckning än kvinnor och att personer med näspolyper eller diabetes löper stor risk att drabbas.

Hon har i sin forskning även tittat närmare på hur patienternas liv påverkas av ett nedsatt luktsinne. Många av patienterna i forskningen mådde sämre än normalbefolkningen, säger hon.

- De mådde sämre när det gäller socialt liv, familjeliv, hushållsarbete och förvärvsarbete. Det är ofta så att man inte upplever hur värdefullt luktsinnet är förrän man har förlorat det, det är vad mina patienter beskrivit.

Bara en gång tidigare har en luktundersökning av liknande slag genomförts, det var i USA för några år sedan.
Därför har Annika Brämerssons forskning nu fått stort genomslag.

- Det är givetvis mycket roligt! Och den här studien har ju genererat flera andra vetenskapliga arbeten, så den är ju världskänd!