Goth-trenden

Det är mörkt, farligt och kräver en stenhård attityd. Trenden är inspirerad av skräck och död. I vår moderesa genom hösten så har det blivit dags att presentera säsongens mörkaste trend. Gothen är tillbaks!

Svartsminkade läppar hos Yves Saint Laurent, häxhattar hos Luella Bartley och stora nitarmband hos Burberry. De stora modemärkernas kreationer kan låta som något för halloween men trenden är tydlig. Gothen är tillbaks med besked i höst.

Man kan fråga sig varför Dracula och skräckfilm inspirerar modeskaparna just nu. Det finns de som menar att gothen dyker upp i mörkare tider, och speglar den oro som finns inom oss och runt oss. Så när lågkonjunkturen syns i horisonten, arbetslösheten oroar, och miljökatastroferna hopas, välkomnar vi gothen.

Modehösten frossar i mörker. Här följer några tips på hur du kan göra det samma.

Svart
Det kan låta självklart, men själva grunden i gothtrenden är att du väljer mörka kläder.

Det finns flera varianter på gothtrenden. Brittiska Elle rekommenderar sina läsare att möta trenden på ett glamorös sätt. Den forna barnstjärnan i serien ”Huset fullt” och numera stilikonen tvillingen Mary-Kate Olsen har lyckats utmärkt med den glamorösa versionen på gothtrenden. I dramatiska kreationer med svarta fjädrar och i material som skinn och spets pryder hon modemagasinens sidor. Just skinn och spetsplagg är det fullt av i butikerna just nu.

– För att lyckas med gothtrenden tycker jag att man ska plocka en del av trenden och kombinera det med något annat. Det för att få ner det så att det inte känns så hårt, säger butiksbiträdet Ylva Lindh.

Nitar
För att sätta gothtrenden gör du klokt i att kombinera det svarta med nitar. Eller varför inte stora krucifix.

Ett av de mest uppmärksammade smyckena i de stora modehusens höstkollektioner är ett brett stålarmband från Burberry med nitar som sticker ut som avklippta, vassa spikar. Nitarna kan du också hitta på till exempel skorna. Det italienska märket Gucci har till exempel skapat en hel familj av svarta skor utrustade med rundade nitar.

Svartsminkat
Du har tagit på dig den svarta skinnkjolen och toppen med hög krage. Nitarna sitter där de ska. Nu är det bara sminket som saknas för att gothtrenden ska sitta som ett slag i magen. Grunden är naturligtvis svartmålade ögon. Vissa märken matchar även med ett mörkt läppstift eller ett riktigt mörkt nagelack till de kohlade ögonen.

– Färgerna går åt det mörkt gröna, mörkt lila och åt det svarta, säger Caroline Pettersson som jobbar i en av de stora sminkaffärerna i Eskilstuna.

– Jag har haft lite svårt för det svarta läppstiftet men man vänjer sig, fortsätter Caroline Pettersson.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se