Borås

Nationaldemokrater lurade scouter

Med hjälp av ett falskt namn lyckades det högerextrema partiet Nationaldemokraterna hyra Scoutkårens hus Örjanshus i Borås.

Enligt scouterna påstod Nationaldemokraterna att de var från Kongressbyrån och därför fick de hyra lokalen.

Ordföranden för Stiftelsen Borås Scoutkår, Lars Nordin, blir mycket upprörd när han av Radio Sjuhärad får höra om uthyrningen till Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna grundades genom som en splittring ut sverigedemokraterna 2001 och det är är ett högerextremt parti som allt mer börjar dra åt det nazistiska hållet enligt Expo som kartlägger högerextrema tendenser i samhället.

Det var i September efter en utdelning av paritets tidning som mötet höll i scoutkårens lokaler. Nu ligger bilder från mötet ute på Nationaldemokraternas hemsida med Scoutkårens logga på en vägg i bakgrunden.

Andreas Nyberg är förbundsordförande för Nationaldemokraterna i Västra Götaland och säger först att de inte behövde uppge något namn för att hyra scouternas lokaler, men medger sen att man avänt ett falskt namn och att detta inte varit första gången.

Sedan Andreas Nyberg hört Radio Sjuhärads nyhetsinslag hävdar han att man inte använt ordet Kongressbyrån vid bokning av Scouternas lokal utan ett medlemsnamn och att det måste skett ett missförstånd.
Han tillbakavisar däremot inte tidigare uppgifter om att Nationaldemokraterna flera gånger använt sig av falska namn vid bokning av lokaler.

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare som bevakat högerextrema grupper i Sverige under lång tid, och hon säger att hon förstår om Nationaldemokraterna känner sig tvungna att ljuga för att få hyra en lokal eftersom det finns ett motstånd mot partiet.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se