Ny samisk riksorganisation bildad

Den politiska vilden i sametinget Ulf Nårsa har nu bildat en ny samisk riksorganisation. Organisationen har samma namn som Nårsas planerade sametingsparti, Solidaritet.

Igår bildades en ny samisk riksorganisationen med namnet Solidaritet. Bakom organisationen står den politiske vilden Ulf Nårsa. Organisationen är ett komplement till det nya parti som Nårsa planerar och som har samma namn som organisationen. 

- I en organisation kan man arbeta bredare än i ett parti, säger Ulf Nårsa, som menar att Solidaritet ska vara ett komplement till SSR och arbeta med rättsfrågor för samer utanför rennäringen.

Organisationens konstituerande möte valde en interimstyrelse. Den består av fyra personer som kommer att driva organisationen fram till den första landsmötet 2009 då en ordinarie styrelse utses. Ordförande i solidaritet är Ulf Nårsa.

Nu säger Ulf Nårsa att han tänker avveckla sitt engagemang i organisationen Same Ätnam till förmån för sin nya organisation.

Planen är att bland annat hålla kurser och arbeta med samiska rättfrågor. Än finns dock ingen fast finansiering.

Samtidigt fortsätter Nårsa med uppbyggnaden av det nya partiet solidaritet. För några veckor sedan erbjöd Ulf Nårsa posten som partiets ordförande till Lars-Nila Lasko, Same Ätnams ordförande. Lasko tackade dock nej. 

 

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio